Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Μυθολογία - Λαογραφία

 

Ακαρνανικά παραμύθια:

Τα μαύρα γένια και τα μαύρα γίδια

 

Ζούσε, κάποτε, σ' ένα λόγγο, ένας γιδάρης με βιος αμέτρητο, ένας γιδούτσος. Μα τι να το κάμεις; Λογγίσιοι άνθρωποι αυτός κι η φαμελιά του, λογγίσια ζωή έκαναν. Από καιρό σε καιρό κατέβαινε στο παζάρι, στη χώρα, σέρνοντας μούλες1 φορτωμένες με τυριά και Βούτυρα ή οδηγώντας, με τους μπιστικούς2 του μαζί, πραμάτειες από μεγαλόσωμα, σβέλτα τραγιά, κατσικομούνουχα3 ή ολόπαχες γίδες και κατσίκια.

Και τότε, κάθε λογής έμποροι και μαγαζάτορες κι οι χασάπηδες σκοτώνονταν ποιος πρώτος να τόνε χαιρετήσει και να τόνε φιλέψει. Και να ρωτάν και να ξαναρωτάν πώς το 'χει το βιος του και για τα παιδιά του και τη νοικοκυρά του, άσε που οι μαγαζάτορες τον έβαναν να κάθεται μέσα από τον μπάγκο, κοντά στον μπεζαχτά4 τάχα από εκτίμηση μεγάλη κι αγάπη.

- Ε!, από κάτι τέτοια καλωσορίσματα και φιλέματα, δεν άργησαν να πάρουν αέρα τα μυαλά του. Πίστεψε πως ήταν πρόσωπο σπουδαίο και χαράμιζε τη ζωή του στο λόγγο. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε ν' αλλάξει ζωή και λέει κάποια μέρα στη γυναίκα του:

- Ε!, νοικοκυρά, το πήρ' απόφαση, θα τα ξεκάμω τα γίδια!

- Πως έτσι, νοικοκύρη μου, τι κατάλαβες και λες να ξεκάμεις το βιος μας;

 - Τι να σου πω, βρε γυναίκα, έχω όνομα στη χώρα! Οι πιο τρανοί έμποροι κι οι χασάπηδες χαλούν τον κόσμο σαν με βλέπουν δεν έχουν που να με βάλουν, ποιος να με πρωτοφιλέψει. Κι εγώ, πια, ντρέπομαι να 'μαι γιδάρης, με τα τσαρούχια τα προγκιασμένα5 και τα χοντρά σκουτιά6, τα υφαντά, οπού φορώ! Γι' αυτό, το πήρ' απόφαση! θα πουλήσω τα γίδια, θα φκιάσω ρούχα καλά στο φραγκοράφτη7, τσαρούχια τελατινένια8 κι αλαφριά και θ' αφήσω και γενάδα καλή και καλοχτενισμένη. Κι ο καρές μου δεν θα μυρίζει καπνιά κι η σκούφια μου ατλαζένια και με διπλό γαϊτάνι. Και τότε, γυναίκα, θα σε πάρω κι εσένα στο παζάρι, για να ιδείς με τα μάτια σου ποιος είν' ο νοικοκύρης σου!

- Τι ξέρω 'γω η δόλια; Νοικοκύρης είσαι, εσύ τα ξέρεις αυτά κι όπως θέλεις πράξε!

Δεν επέρασε καιρός και πάνε τα γίδια, πάνε τα μαντριά κι οι στρούγκες, πάνε και τα βούτυρα και τα τυριά. Ντύθηκε κι αρματώθηκε, κατά πώς λογάριαζε, και να τος καμαρωτός και λαμπαδοχυμένος στο παζάρι. Φώναζε από μακριά την καλημέρα σ' εμπόρους και χασάπηδες, στους παλιούς του μουστερήδες9, χαϊδεύοντας και τη γενάδα του την όμορφη, μα κείνοι μόλις π' άνοιγαν το στόμα τους.

- Μπα!, είπε με το νου του, τι διάολο έπαθαν ετούτοι· λες και δε με γνωρίζουν!

Και την άλλη φορά τα ίδια και πάλι τα ίδια, όσο που, πια, του γύριζαν την πλάτη κι έκαναν πως τάχα έγραφαν στα κατάστιχα ή ταχτοποιούσαν τις πραμάτειες τους.

Είδε κι απόειδε ο προκομμένος μας, κι απ' τα πολλά λέει κάποια μέρα στη γυναίκα του:

- Τι το λες αυτό, βρε γυναίκα, τώρα πόγινα κι εγώ άνθρωπος και ντύθηκα καλά, λούζομαι και χτενίζομαι και φκιάνω και τη γενάδα, τώρα που μοιάζω άρχοντας, μου κόψαν και την καλημέρα οι κερατάδες;

- Ε!, καψερέ μου, δεν το κατάλαβες ακόμα;

Δε σε τιμάν τα μαύρα γένια, παρά τα μαύρα γίδια!

Γεράσιμος Ηρ. Παπατρέχας,

Ακαρνανικά Παραμύθια, Αθήνα 1986, σ. 14-6 (Επιμέλεια - Επιλεγόμενα Μ. Γ. Μερακλής)

Αναδημοσίευση από το Βιβλίο του Κώστα Δ. Κονταξή με τίτλο: «Σημασιολογική προσέγγιση παροιμίας και παραμυθιού»

 

 

 

----------------------------------------------------------

1. μούλες = μουλάρια,

2. μπιστικούς = τσοπάνηδες,

3 κατσικομούνουχα = οι τράγοι που ευνουχίστηκαν, όταν ήταν ακόμη κατσίκια,

4. μπεζαχτά = το συρτάρι, όπου μπαίνουν οι εισπράξεις,

5. προγκιασμένα = τσαρούχια με καρφιά στις σόλες,

6. σκουτιά = τα ρούχα,

7. φραγκοράφτης = ο ράφτης που ράβει φράγκικα, δηλαδή τη σύγχρονη ενδυμασία,

8. τελατινένια = με ειδικό δέρμα,

9. μουστερήδες = εμπόρους που τον είχαν πελάτη.

 

 

 

 

 

 

Άλλες συνδέσεις

Διευθύνσεις

Γιάννης Π. Βλασόπουλος Δημοτσέλιου 15
30100 Αγρίνιο

Αξιολογήσεις

Αν υπάρχει κάποια συνταγματική αρχή που επιβάλλει μεγαλύτερη προσήλωση από τις άλλες, αυτή είναι η αρχή της ελευθερίας της σκέψης - και συνακόλουθα της έκφρασής της. Όχι της ελευθερίας της σκέψης γι' αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά της ελευθερίας για τη σκέψη την οποία μισούμε.

Ημερολόγιο


Η Νέα Εποχή © 2006| All Rights Reserved

Design by RTBWizards.com