Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Ιστορικά:

Δημόσια έσοδα στο Νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας στα πρώτα χρόνια, μετά την επανάσταση του 1821


Γράφει ο Θαν. Γιαννακόπουλος, καθηγητής Α.Π.ΘΤα πρώτα χρόνια αναγνώρισης του Ελληνικού Κράτους, τα χρόνια του Καποδίστρια καθώς και εκείνα του ‘Οθωνα ήταν από οικονομική1 άποψη δύσκολα. Η τότε επικράτεια εξήλθε από τον αγώνα κατεστραμμένη οικονομικά που οι κάτοικοι της αποδεκατισμένοι από τον πόλεμο, προσπαθούσαν να περάσουν σε ένα νέο τρόπο ζωής. Ο «λουφές» και το «μπαχτίζι» έδινε σιγά -σιγά τη θέση του στο νόμιμο έσοδο. Η συγκέντρωση των εσόδων γινόταν στο στάδιο εκείνο, από παλιούς «αρχαίους» φαλαγγίτες δηλαδή αγωνιστές και κοτζαμπάσηδες της κάθε επαρχίας παίρνοντας βέβαια ένα ποσοστό ως αμοιβή. Ο νομός της Αιτωλίας και Ακαρνανίας ήταν ένας παραμεθόριος με την επαρχία Ευρυτανίας (Καλλιδρόμη) το Βόρειο σύνορο και εκείνη της Ακαρνανίας το Δυτικό σύνορο προς την Οθωμανική επικράτεια. Τα έσοδα του Νομού που δεν εισπράχτηκαν κατά τα έτη 1832 και 1833, δίνονται στους πίνακες των Γενικών Αρχείων του Κράτους που ακολουθούν. Για την κάθε επαρχία δίνεται ο επικαρπωτής, η διαμονή του, το έσοδο από το χωριό ή την πόλη καθώς επίσης και ο εγγυητής. Για τον τελευταίο δίνεται επίσης και η διαμονή του. Στις επαρχίες ως επικαρπωτές αναφέρονται ονόματα επιζώντων αγωνιστών της περιοχής καθώς επίσης και προεστών. Είναι επίσης, φανερό ότι γνωστά ονόματα ήταν και οι εγγυητές. Έτσι στη επαρχία Ακαρνανίας ως επικαρπωτές εσόδων από Τμήμα Ξηρόμερου, Τμήμα Βάλτου, Χωρία Βονίτσης, Πόλις Βονίτσης, Βαλανίδια Άχαρου κτλ, αναφέρονται μεταξύ άλλων οι Κατσικογιάννης, Μαυροστάθης κτλ. Μεταξύ των εγγυητών αναφέρεται ο Βάλβης, ο Γεροθανάσης κτλ. Στην επαρχία Μεσολόγγιον αναφέρονται ως επικαρπωτές των εσόδων Πόλις Μεσολογγίου, Ανατολικό, Αγγελόκαστρο, Κεράσοβο, Μποχώρι κτλ, ο Βαλτινός, ο Παπαλουκάς, κτλ, ενώ ως εγγυητές ο Μάνεσης, ο Βελής, ο Νόβας κτλ. Στο Αγρίνιον αναφέρονται ως επικαρπωτές των εισόδων Ζελίχοβο, Γκερτοβό, Αβαρίκο, Βραχώρι, Χρυσοβίτσα κτλ, ο Παπαποστόλης, ο Δεσποτόπουλος, ο Διαλέτης κτλ,ενώ ως εγγυητές ο Πάνου,ο Πανόπουλος κτλ. Στην Ναυπακτία αναφέρονται ως επικαρπωτές των εσόδων Κάτω Λομποτιανά, Κόνισκα, Νεοχώρι, Κλεπά ,Πλάτανος, Σίμου ,κτλ ο Καναβός,ο Ξύδης,ο Χρυσοβέργης, ο Φαρμάκης, ο Μακρυγιάννης κτλ, ενώ ως εγγυητές ο Βουλπιώτης, ο Ι.Φαρμάκης κτλ. Στην Καλλιδρόμη (Οιχαλία, Καρπενήσιον) αναφέρονται ως επικαρπωτές των εσόδων από Καλλιδρόμη (Καρπενήσι),Τρανό Χωριό, Γοργιανάδες, Μικρό Χωριό, Τέρνοβο, Αη-Βλάσης, Κλαψί, Σέλιτσα, Ψιανά, Μαρίνο ,Δομνίστα κτλ ο Γιαννάκης Γιολδάσης, ο Νικ.Γιολδάσης, ο Σαρρής, ο Γαλλής κτλ ,ενώ ως εγγυητές ο Συγκρελιώτης, ο Γουβέλης κτλ.

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί η αμοιβή των επικαρπωτών ως ποσοστό των εσόδων, όπως προκύπτει από το έγγραφο που αφορά τον Χρ.Μακρή και Καστανά. Η αμοιβή δίνεται σε φοίνικες και είναι της Ελληνικής Πολιτείας, δηλ. πριν την άφιξη του Οθωνα.

Τα έσοδα που δεν εισπράχτηκαν από τους επικαρπωτές, όπως αναφέρθηκε, ανέρχονταν σε 90.638,78 δρχ. κατά βεβαίωση του Γενικού εφόρου επί των Δημοσίων προσόδων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Νίκου Θέου (31η Ιανουαρίου 1834) και από βεβαίωση του Αλ. Μαυροκορδάτου (Γενικός Γραμματέας, επί της Οικονομίας) την 14η Ιουλίου 1832 από το Ναύπλιο που αφορά την αμοιβή του Χρήστου Μακρή και Αποστόλη Καστανά ως επικαρπωτών του Απόκορου.

 

-------------------------------------------------------------------
1Με Βασιλικό διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1833 «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος», αντικαθίσταται ο Φοίνικας με τη δραχμή. Η νέα νομισματική μονάδα υποδιαιρείται σε 100 λεπτά.