Τα γεγονότα είναι σεβαστά. Τα σχόλια ελεύθερα.

Image description goes here Image description goes here Image description goes here

Επίκαιρα:

Aυτό το σκοτάδι δεν εκπέμπει κανένα μύρος…

 

Γράφει ο Σπύρος Χ. Τάγκας 


    
Αδυσώπητη «η θλίψη των καιρών» κούρνιασε για τα καλά μέσα μας. Τι κι αν εμείς –ξεσκονίζοντας χαμένες ιδέες, γνώσεις και επιτηδευμένες μεθόδους-, επιχειρούμε να πιαστούμε απ’ ένα έσχατο, φευ, κράτημα που τρόπον τινά θα μας να αναγεννήσει και, σαν φυλή, λαό ή γένος, θα μας αναπροσανατολίσει εκ νέου. Αυτή – τούτη επιμένει και, τραχιά και ξιφήρης όπως γίνηκε (από το καθημαγμένο «τώρα» του Τόπου, ήγουν, τα απελπισμένα βλέμματα των ανθρώπων στην ουρά, την δομική ανημποριά του εγχώριου συστήματος Αξιών και τα διχαστικά διλλήματα που παρεισδύουν), βάλλει αδιάκριτα εναντίον μας : μας πληγώνει, μας πνίγει και μας καθηλώνει απελπιστικά μες το σκοτάδι της.

 

 Όχι, βεβαίως, ότι εμείς οι Ρωμιοί δεν ξέρουμε και δεν γνωρίζουμε από τοιούτα φαινόμενα και γεγονότα. Βρίθει η επίσημη, αλλά, και άλλη ιστορία μας από μαρτυρίες ομοφρόνων ότι το «σκοτάδι» και γνωστό είναι για τους Έλληνες, αλλά, κάποιες φορές και λυτρωτικό, καθώς, λειτουργεί ως ο τέλειος κρυψώνας (της εκάστοτε έκπτωσής μας), και ως ακριβή μεριά για ώσμωση, για αυτογνωσία και διόραση. Όμως να, - τούτη τη φορά, το ίδιο σκοτάδι φαντάζει τόσο διαφορετικό, τόσο αλλότριο με τα της ψυχής μας, που δεν φαίνεται να οδηγεί σε κανενός είδους αχνόφεγγο ή, έστω, άλλες υψιπετείς και στρεβλές εγέρσεις.

 

Και ύστερα είναι και το άλλο : αυτό το σκοτάδι (μέσα από την άβυσσό του), δεν εκπέμπει κανένα μύρος. Εντελώς αντίθετα απ’ την θελκτική προσδοκία και αναμονή του Ελύτη (για την άβυσσο και το σκοτάδι που, κάποια στιγμή, κατακλύζονται από ένα γιγάντιο μύρος), ετούτο το σκοτάδι ομοιάζει να συνέχεται χωρίς ίχνος αρώματος : χωρίς ίχνος ονείρου και δικαιώματος να αντικρύσουμε ξανά την Ανατολή του ξεχωριστού και ιδιαίτερου «πρέπει» και «είναι» μας. Όθεν, είναι προφανές, ότι η «ελληνική ψυχή» όχι μόνο έχει μείνει από αυτενέργεια και δημιουργική βούληση, αλλά, επιπλέον,  έχει παγιδευτεί για τα καλά μέσα στις ανεπάρκειες των διαφορετικών διαδρομών και ερωτημάτων που, όσο και αν ομοιάζουν ξένες και αντιφατικές μεταξύ τους, είναι σύμφυτες : είναι το ίδιο κομμάτι από το μεγάλο κομμάτι του συλλογικού εαυτού μας. Άρα, ποιός ξέρει και ποιος, ασφαλώς, μπορεί να απαντήσει με ενάργεια αν θα τη βγάλουμε και τούτη τη φορά (δοξαστικά), όπως και τις τόσες άλλες;..     

 

                                                                                       s.h.tagas@hotmail.gr