Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....


 

Αξιοθέατα

Το όρος Παναιτωλικό (Κυρά - Βγένα)

το video είναι του Σώτου Τηγανίτα

Η Κυραβγένα, όπως όλοι οι Αγρινιώτες ονομάζουν το όρος Παναιτωλικό (φωτο Ι. Σκόνδρα), δεσπόζει στην περιοχή του Αγρινίου, βρίσκεται βορειοανατολικά του Αγρινίου, στα σύνορα Ευρυτανίας. Αποτελεί συνέχεια της οροσειράς του Βάλτου και μέχρι το μέσο ύψος του είναι κατάφυτο από δάση. Είναι το τελευταίο βουνό της Ρούμελης, πριν τον κάμπο του Αγρινίου και είναι αρκετά δασωμένο με αραιά δάση ελάτων που φτάνουν μέχρι τα 1700 μ.. Κυριότερες κορυφές του είναι η Γιόρλα (1924 μ.), το Πλοκαπάρι (1823 μ.), ο Κούτουπος (1795 μ.) και ο Άννινος (1708 μ.).  Τα τελευταία χρόνια κατασκεύαστηκε ένα  καταφύγιο στο βουνό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων,  το διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου, είναι δε φτιαγμένο από στρογγυλούς κορμούς ελατόπευκου. Απέχει 24,5 χλμ από το Αγρίνιο, εκ των οποίων τα 4,5 τελευταία είναι χωμάτινα. Η πρόσβαση γίνεται από την Παράβολα που βρίσκεται πάνω στο δρόμο Αγρινίου-Θέρμου και από εκεί βόρεια προς το χωριό Περιστέρι όπου τελειώνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος.  Διαθέτει 3 σάλες με κουκέτες που μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 41 άτομα ενώ οι τελευταίοι 7 που θα δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να βολευτούν στα 7 μπαουλοντίβανα της τραπεζαρίας  Το καταφύγιο διαθέτει θερμοπομπούς στις σάλες ύπνου, κουβέρτες και μαξιλάρια.  Επίσης διαθέτει και παντόφλες (απαγορεύεται η κυκλοφορία με μπότες, άρβυλα κλπ εντός των καταφυγίων όπως επίσης  και το κάπνισμα). Το καταφύγιο δεν διαθέτει τηλέφωνο αλλά καλύπτεται από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. .

Το καταφύγιο..

Όπως δίπλα αναφέρεται, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, έχει κατασκευαστεί ένα καταφύγιο (φωτογραφία), που  το διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου. Είναι  φτιαγμένο από στρογγυλούς κορμούς ελατόπευκου. Απέχει 24,5 χλμ από το Αγρίνιο. Αξίζει το κόπο να το επισκεφθεί κανείς, αλλά και να μείνει σαυτό, καταβάλλοντας ένα λογικό ενοίκιο για μια ή δύο βραδιές.  


Οι ορεινές περιοχές

Το τουριστικό μέλλον της χώρας μας δεν είναι μόνο συνυφασμένο με την θάλασσα μόνο. Είναι συνυφασμένο και με τις ορεινές περιοχές της. Και ο νομός μας  εκτός από τα πολλά νερά διαθέτει και την παρθένα ανεξερεύνητη περιοχή της Κυρα-βγένας. Του όρους Παναιτωλικού. Ας το αγαπήσουμε όπως και την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα. Χρειάζεται βέβαια κατάλληλο οδικό δίκτυο για την πρόσβαση και σεβασμός για το περιβάλλον. Αυτά είναι τα ζητούμενα και τα δυσεύρετα.

 

 
Νέα Εποχή 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές