Θέματα περιβάλλοντος

 
 

Τα τελευταία χρόνια η εκτροπή ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας: οι υπέρμαχοι του έργου υποστηρίζουν ότι είναι η μόνη λύση για να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες στη Θεσσαλία, αλλά και η ύδρευση των θεσσαλικών πόλεων, με δεδομένη την εξάντληση ή ρύπανση των υδάτινων αποθεμάτων στον κάμπο. Οι πολέμιοί του αντιτείνουν ότι το έργο θα είναι καταστρεπτικό για το οικοσύστημα της Αιτωλοακαρνανίας.    

 
  
 
 
 
 
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και από άποψη μεγέθους αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Ο έκτασης 400 τετρ. χιλιόμετρα περίπου Κόλπος, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους. Ο Αμβρακικός επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Πρέβεζας.
 
  
 
 
 
 
Η  βαλανιδιά (Quercus ithaburensis subsp. Macrolepis, στη διπλανή φωτογραφία) είναι ένα σπουδαίο στοιχείο στην πολιτιστική εικόνα της Ελλάδας. Φυσικά δάση βαλανιδιάς είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και πλέον ευπαθή κέντρα ζωής στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δάσος βαλανιδιάς Ξηρομέρου βρίσκεται στους νότιους λόφους των Ακαρνανικών ορέων της Δ. Ελλάδας, περίπου 30 χιλιόμετρα Β.Δ του Μεσολογγίο  
 
  
 
 
 
 
Ενα από τα σπάνια είδη αγελάδων είναι οι αγελάδες της βραχυκερατικής φυλής, ο συνολικός πληθυσμός  των οποίων στην Ελάδα ανέρχεται σε 1387 ζώα και οι περιοχές όπου εκτρέφονται είναι Κεφαλλονιά, η νήσος Πεταλάς και η Αιτωλοακαρνανία. Τα ζώα αυτά εκτρέφονται συνήθως στους φτωχούς σε βλάστηση ορεινούς βοσκότοπους της χώρας μας  
 
  
 
 
 

Τα άλογα και μουλάρια πριν μερικές δεκαετίες  ήταν απαραίτητα στους Λεπενιώτες για τις δουλειές τους (μεταφορές, όργωμα). Όμως γρήγορα αυτά αντικαταστάθηκαν από το αυτοκίνητο κι έτσι έγιναν άχρηστα. Εγκαταλείφθηκαν απ' τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα του Πεταλά. Τα άγρια άλογα που ζουν στην περιοχή του Πεταλά του Δ.Δ. Λεπενούς είναι άλογα δεύτερης και τρίτης γενιάς.    

 
  
 
 
 H Βίδρα της Τριχωνίδας

Η Βίδρα (ενυδρίς) είναι από τα πιο σπάνια θηλαστικά γιατί σήμερα είναι δύσκολη η επιβίωση της αφού κολυμπά μόνο σε πεντακάθαρα νερά ποταμών και λιμνών. Στην Αιτωλοακαρνανία απαντάται εκτός από τη λίμνη Τριχωνίδα και στον Εύηνο ποταμό.   Οι Βίδρες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με την καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους. Το μήκος της φθάνει μέχρι 90-120 εκατοστά & ζυγίζει έως 15 κιλά.

 
  
 
 
 

 Ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες της πόλης του του Αγρινίου, μια νησίδα πράσινου και ομορφιάς τείνουν να καταστραφούν, ενώ το εκκλησάκι του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου ουσιαστικά μετατρέπεται σε «προαύλιο και ακάλυπτο χώρο» πολυκατοικιών. Δυστυχώς η έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού ενδημεί από πολλές δεκαετίες στην περιοχή και ο οργασμός ανοικοδόμησης, τον οποίο πολλές φορές μετρούμε ως δείκτη ανάπτυξης, μας φέρουν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.    

 
  
 
 
 

Boutique Αγρίνιο;

«Marpessa hotel»: Νέα άφιξη που βάζει στον χάρτη την Αιτωλοακαρνανία

Η Μαριάννα Πιστιόλα μας ξεναγεί στο «Marpessa», ένα ξεχωριστό boutique hotel που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου, ένα προσωπικό στοίχημα της ίδιας και του συζύγου της Κωνσταντίνου Πιστιόλα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Agrino, με στόχο την ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανίας.